Site Overlay
Kun je elke dag soep eten?

Kun je elke dag soep eten?

Kun je elke dag soep eten? Eigenlijk is het helemaal niet verkeerd om iedere dag soep te eten, en daarbij maakt het ook niet uit of je dit bij iedere hoofdmaaltijd eet, of telkens bij de lunch.

Waarom kun je elke dag soep eten?

Regelmatig soep eten heeft zelfs positieve effecten. En het maakt dan weinig uit of het een gebonden soep is, of alleen maar bouillon.

We zetten hieronder enkele voordelen op een rij. Maar we vermelden wel dat veel van deze voordelen pas opgaan als je de soep zelf maakt. Kant en klare soep of soep uit een pakje is ietwat minder gezond.

Groente

Velen hebben toch wel moeite om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten te komen. Iets wat nagenoeg in alle soorten soep zit, ook al is het soms klein gesneden of is de soep gepureerd.

Zo kom je makkelijk aan de hoeveelheid groenten die je lichaam nodig heeft. Want meestal worden voor een pan soep 500 tot 600 gram groenten gebruikt. Dat is bij vier personen als snel 125 tot 150 gram groente per persoon.

Vocht

Hetzelfde is eigenlijk van toepassing op de hoeveelheid vocht die per dag aanbevolen wordt. Veel mensen hebben toch wel moeite om aan de anderhalve tot twee liter vocht per dag te komen.

Deze aanbevolen hoeveelheid is echter niet alleen vocht dat je moet drinken, want ook andere levensmiddelen zoals groente, melkproducten, en dus soep bevatten vocht.

Als je een kom soep per dag eet, heb je alweer een kwart liter vocht achter de kiezen.

Het vult

Een kom soep voor de maaltijd eten als voorgerecht heeft nog een groot voordeel. Soep vult dan voordat je de rest van de maaltijd gaat nuttigen. Het heeft een verzadigend effect.

Daardoor zul je minder aardappelen, pasta, of wat je na de soep gaat eten.

En dat heeft weer een gunstig effect dat je minder vetmakers binnen kunt krijgen.

Helpt als je wilt afvallen

Soep kan dus een gunstig effect hebben als je wilt afvallen. Het vult goed, en bevat weinig stoffen die het afvallen tegen zullen gaan.

Bovendien vult het en ben je minder geneigd om ongezonde dingen te eten, of liever gezegd minder levensmiddelen die dik maken.

Maar let wel op welke soep je eet, want soepen waar room en dergelijke in verwerkt zit, of vette bouillons, kunnen juist dik maken.

Vezels en vitaminen

Soep waar groente in verwerkt is heeft nog een positief effect, want er zitten vezels en vitaminen in. En daar kun je er eigenlijk nooit genoeg van krijgen.

Belangrijk is dan wel dat je de soep niet te lang laat koken. Je kookt dan als het ware de groenten kapot, en daarom gaan veel vitaminen verloren.

Deel ons op social media

Author: Danny G

Danny Gooijert heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.