Site Overlay
Welke soep kun je koud eten?

Welke soep kun je koud eten?

Welke soep kun je koud eten? We moeten eerst duidelijk maken dat er een groot verschil is tussen soep, en wat omschreven wordt als koude soep.

Soep wordt altijd verwarmd, en warm gegeten. Koude soep is eigenlijk niets meer dan een wat dikkere smoothie, meestal gemaakt van groenten en geen fruit of vlees.

In principe kun je alle soorten schoon gemaakte groenten pureren, eventueel wat kruiden en olijfolie erbij, en de soep koud laten worden.

Juist door de kou smaakt de koude soep nog beter. Maar dan is het nog steeds geen soep, want de soep is niet verhit. Misschien is de naam koude soep gewoon verkeerd.

Welke soep kun je koud eten?

Sommige soepen kun je inderdaad warm eten, maar niet iedere soep is koud nog lekker. En dat is meer een kwestie van proberen, want smaak is heel persoonlijk.

Probeer maar eens groentesoep, als de soep helemaal afgekoeld is. Vaak niet echt lekker, als de soep dan opwarmt is de soep ineens veel lekkerder.

Er is eigenlijk een gouden stelregel. Is de soep gepureerd, en bevat de soep alleen maar groenten en kruiden, eventueel met wat fruit, dan kan de soep ook koud gegeten worden.

Een mooi voorbeeld is pompoensoep, die meestal gepureerd wordt, of een koude bietensoep. Hoewel hier wel stukjes biet in kunnen zitten.

Fruitsoep

Een andere soort soep die je koud kunt eten, maar om dezelfde reden eigenlijk geen soep is, is fruitsoep. Eigenlijk een soep die je eerder als nagerecht zult eten.

Ook hier wordt de soep niet opgewarmd, maar koude gegeten, of liever gezegd gedronken.

Overigens ook juist erg lekker bij erg warm weer, en een regelrechte afkoeling.

Fruitsoep is eigenlijk gepureerd fruit, of misschien zelfs wel een fruitmousse, waar soms nog wat extra ingrediënten zoals ei en kruiden doorheen gaan.

En die natuurlijk altijd van vers fruit gemaakt worden. Meestal ook fruit dat net in die maand in het groeiseizoen zit.

Deel ons op social media