Site Overlay
Kun je soep uit blik 2 keer opwarmen?

Kun je soep uit blik 2 keer opwarmen?

Kun je soep uit blik 2 keer opwarmen? Als je een grote hoeveelheid soep over hebt gehouden, dan is dit best wel een goede vraag, want niemand wil zomaar levensmiddelen weggooien.

Laten we het eerst eens hebben over het verschil tussen vers gemaakte soep met verse ingrediënten, en de soep die je kant en klaar kunt kopen in blik. Of tegenwoordig zelfs en luchtdicht afgesloten plastic verpakkingen.

Je zou kunnen denken dat er verder geen verschil tussen de verschillende soepen zit, maar helaas is dat niet het geval.

Zelf gemaakte soep is, het woord vers is hier heel belangrijk, langer houdbaar. En dat komt puur en alleen doordat de soep gemaakt is met verse ingrediënten.

De soep die je over hebt gehouden, van de zelf gemaakte soep, kun je één of twee dagen laten nog een keer opwarmen. Je kunt zelf gemaakte soep invriezen, laten ontdooien, en weer opwarmen.

Kun je soep uit blik 2 keer opwarmen?

Hetzelfde principe wordt ook bij blikken soep, en de soep in plastic verpakking, gehanteerd.

De soep is gemaakt, wordt verpakt, en kan daarna nog een keer opgewarmd worden.

Net als bij de zelf gemaakte soep, kan deze dus ook een keer opgewarmd worden. Eén keer, maar geen 2 keer.

Soep uit blik kun je dus geen tweede keer opwarmen, althans dat is niet verstandig.

De regel is eigenlijk dat alle kliekjes slechts één keer opgewarmd kunnen worden, wat voor kliekjes is verder niet belangrijk.

Waarom kan soep niet vaker opgewarmd worden?

Bij soep, maar dat is ook van toepassing op andere gerechten die opgewarmd worden, zijn bij de eerste bereiding bacteriën en daardoor sporen in het gerecht gekomen tijdens of net na de verhitting.

Iedere keer bij het opwarmen van het gerecht kun je dus extra veel bacteriën krijgen, want opwarmen is geen koken.

Als je soep maakt, en dan bedoelen we helemaal zelf, wordt de soep normaal gesproken door en door verhit. Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken.

Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen.

Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen. Vaak is de smaak overigens ook minder bij de tweede keer opwarmen, maar de hoeveelheid bacteriën is natuurlijk voor je gezondheid belangrijk.

Deel ons op social media

Author: Danny G

Danny Gooijert heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.