Site Overlay
Is instant soep gezond?

Is instant soep gezond?

Is instant soep gezond? Daarmee bedoelen we soep uit blik of een pakje, dus de soep in poedervorm. En daar kun je in veel gevallen ook de soep bij rekenen die je tegenwoordig in de supermarkten kunt kopen in zakken, en waarvan men doet geloven alsof de soep op een gezonde manier gemaakt is. Ook dat is helaas niet altijd het geval.

Bij soep in poedervorm wordt vaak ook room in poedervorm toegevoegd om het te laten binden.

Verder bevat soep in poedervorm en bliksoep, en dus soms ook de ‘verse’ soep in zakken, vaak veel zout.

Bovendien bevatten deze soepen vaak allerlei middelen om de soep langer houdbaar te maken, en ook dat hoeft niet altijd even gezond te zijn.

Is instant soep gezond?

Als je zo het bovenstaande leest zul je al direct merken dat instantsoep, soep in poedervorm, soep uit blik, en de verse soep uit een zak, niet kunnen opwegen tegen zelf gemaakte soep.

Het bevat over het algemeen veel te veel zout, minder vitaminen en vezels dan zelf gemaakte soep, en de noedels die er soms inzitten kan je lichaam minder goed verteren.

Dat is overigens ook van toepassing op de noedels waar je alleen nog maar water bij hoeft te voegen om het warm te maken. Ook deze noedels kunnen door het lichaam slechts verteerd worden.

Dat wil niet zeggen dat het eten van dergelijke soep of noedels slecht is, als je dit een keertje eet.

Maal wel als je het regelmatig of meerder keren in de week eet.

Zelf soep maken is gezonder

Zelf soep maken is gezonder dan instant soep. Je bepaalt zelf hoeveel zout in deze soep gaat, en als je zelf ook nog de bouillon trekt, zit er ook in de bouillon niet veel zout.

Want naast de instant soep zit er vaak ook veel te veel zout in kant en klare bouillon of bouillonblokjes. Een kopje kant en klare bouillon, of getrokken van een bouillonblokje, kan namelijk ook al snel 2 gram zout bevatten.

Maak daarom je soep zelf, en trek ook zelf bouillon. Het is wat meer werk, maar is gezonder en vaak ook nog een veel lekkerder.

Deel ons op social media

Author: Danny G

Danny Gooijert heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.