Site Overlay
Hoe lang kun je soep bewaren?

Hoe lang kun je soep bewaren?

Hoe lang kun je soep bewaren? Belangrijk is dat de soep zo snel mogelijk kan afkoelen, en het beste is zelfs tot onder kamertemperatuur, zo richting 10 graden.

Hiermee voorkom je dat de soep zuur wordt en kan bederven.

Je kunt bijvoorbeeld de pan met soep, met de deksel op de pan, in een gootsteen met koud water zetten, om zo de soep sneller te laten afkoelen.

Ook kun je de soep in kleinere plastic bakjes scheppen, en de soep regelmatig met een schone lepel roeren. Ook zo kan de soep sneller afkoelen.

Hoe lang kun je soep bewaren?

Afhankelijk van de soort soep, en of je de soep vers gemaakt hebt, of afkomstig is uit een pakje, zak, of blik.

Vers gemaakte soep, dus soep die je helemaal zelf gemaakt hebt, kan veel langer bewaard worden dan kant en klare soep uit de supermarkt, of uit een pakje.

Dit kan doorgaans namelijk niet ingevroren worden, zelf gemaakte soep kun je wel invriezen en een maand of 3 in de vriezer bewaren.

Overigens kunnen beide soorten soep, dus de zelf gemaakte en die uit de supermarkt, maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Daartoe moet de soep wel eerst helemaal afkoelen, anders kan er veel vocht in de koelkast komen door de damp van de soep.

Kun je soep buiten de koelkast bewaren?

Ja, je kunt heel kort soep buiten de koelkast bewaren, maar doorgaans niet langer dan maximaal twee uur. Zelfs dan raden we het bewaren buiten de koelkast af.

Laat de soep snel afkoelen, verpak het in plastic bakjes, en sluit deze luchtdicht af. In de koelkast plaatsen of invriezen.

Soep invriezen

Vers gemaakte soep kun je ook invriezen.

Daartoe moet de soep eerst afkoelen tot op kamertemperatuur.

Dan verpakken in diepvriesbakken, diepvrieszakken kan ook maar dit is wat lastiger, en de diepvriesbakken luchtdicht afsluiten.

Voorzien van etiket met naam van de soep en de invriesdatum. Zo weet je wat er in de verpakking zit, en tot wanneer het houdbaar is.

In de vriezer plaatsen en minimaal 24 uur laten invriezen.

Soep in blik of zak bewaren

Soep in blik, of de soep die je tegenwoordig in afgesloten zakken kunt kopen in de supermarkt, blijft doorgaans nog 2 tot vele maanden goed.

Kijk daarom altijd op de verpakking naar de tenminste houdbaar tot datum.

Is de verpakking geopend, dan kan de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaard worden.

Kan gedroogde soep bederven?

Ja, de gedroogde soep kan bederven. We bedoelen dan de soep waar je nog water bij moeten doen, en waarmee je snel een paar borden soep op tafel kan toveren.

Maart normaliter hoef je alleen op de tenminste houdbaar tot datum te letten, mits de verpakking nog niet geopend is.

Is de verpakking wel geopend kan er vocht bij de gedroogde soep komen. Daardoor kan het muf gaan ruiken, en kan ook gedroogde soep bederven.

Deel ons op social media