Site Overlay
Pastinaaksoep met mosterd

Pastinaaksoep met mosterd

Pastinaaksoep met mosterd is één van de oudst bekende recepten voor soep uit Holland, en stamt waarschijnlijk al van de Middeleeuwen. Weliswaar niet met mosterd, maar wel in een variatie, want pastinaak werd vroeger wel gebruikt als een soort voorloper van de aardappel.

Nederlanders staan bekend als aardappeleters, en sinds de aardappel een groot gedeelte van onze voeding ingenomen heeft, wordt pastinaak een stuk minder gegeten.

De groente is vooral de laatste jaren terug van weggeweest, althans doet een poging om terug te komen, en wordt weer steeds vaker gegeten.

Deze soep is typische een soep uit Nederland, simpel maar ontzettend lekker.

Recept Pastinaaksoep met mosterd

Deze pastinaaksoep met mosterd is voldoende voor 4 personen. In het recept wordt Franse mosterd gebruikt, maar in principe kun je iedere willekeurig mosterd voor de soep gebruiken.
Gang Soep
Keuken Nederlands
Keyword Pastinaaksoep
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale Tijd 45 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 88 kcal

Ingrediënten

 • 1 Kilo Pastinaak
 • 2 Blokjes Groentebouillon
 • 2 Uien
 • 44 Eetlepels Franse mosterd
 • 2 Teentjes Knoflook
 • 2 Eetlepels Gesneden platte peterselie
 • Water

Bereiding

 1. Met een dunschiller de pastinaak schillen, en in blokjes snijden.
 2. Breng 2 liters water aan de kook, en voeg voorzichtig de pastinaak toe.
 3. Gedurende 20 minuten laten koken op een middelhoog vuur.
 4. Wil je overigens weten wanneer de pastinaak gaar is, dan prik je er net een vork in. Valt de pastinaak bijna meteen weer terug, dan is deze gaar.
 5. Ui en knoflook schoonmaken. Ui snipperen en knoflook persen.
 6. In een koekenpan wat olie verhitten en hier ui en knoflook fruiten gedurende 5 minuten.
 7. Doe ui en knoflook bij de soep, en pureer met een staafmixer glad.
 8. De mosterd toevoegen en door de soep roeren.
 9. De soep in soepkommen doen en garneren met de gesneden peterselie.

Variaties

Je kunt natuurlijk met deze pastinaaksoep best wel variëren, maar de groente is niet echt een groente waar je veel andere groenten bij kunt eten.

Natuurlijk kun je wel de mosterd weglaten, zelf bepaelen welke mosterd je wilt gebruiken, en eventueel vervangen door bijvoorbeeld zoete chilisaus.

Wat eet je het beste bij deze soep?

Deze soep is geen echte maaltijdsoep, maar is wel een soep die bij een echte Hollandse maaltijd past, en dan dus als voorgerecht.

Echt typisch Hollands is gewoon gekookte aardappelen en groente, en een heerlijk stukje vlees. En natuurlijk jus om de aardappelen lekker te kunnen prakken.

Croutons

Croutons en soepstengels passen niet echt bij deze soep, maar blokjes bruin of wit brood, en in dat geval het beste zonder korstjes, kunnen wel lekker zijn bij deze pastinaaksoep.

Het is nog lekkerder als je blokjes maakt van vers brood, wat bijvoorbeeld in de middeleeuwen gezien werd als een lekkernij.

Wat er bij drinken

Wat smaak betreft is pastinaaksoep best wel lastig om een goed bijpassend drankje te vinden, en dat komt natuurlijk omdat de smaak van de groente niet echt heel erg sprankelend is.

Eerder een beetje conservatief, dus hoe het drinken simpel. Een glaasje water, of melk, lijk misschien niet echt sprankelend, maar de smaak past wel overal bij.

Garneren

De soep kun je, en je ziet het al op de foto, goed garneren en combineren met noten als tamme kastanje en wortel.

Ook wat smaak betreft passen soep en deze noten goed bij elkaar.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.