Site Overlay
Welke soep is het gezondst?

Welke soep is het gezondst?

Welke soep is het gezondst? We nemen aan dat iedereen zal snappen dat dit de zelf gemaakte soep is, tenminste als deze soep gemaakt worden van verse ingrediënten.

Want goede verse soep zit boordevol verse groenten, en dat zorgt er weer voor dat de soep boordevol gezonds zit.

Maar dat wil niet zeggen dat iedere zelf gemaakte verse soep ook boordevol vitaminen en dergelijke zit.

Want uit onderzoek blijkt dat ook zelf gemaakte verse soep, die boordevol verse groenten zit, nog maar 3 milligram vitamine bevat. Terwijl de rauwe groenten maar liefst 17 milligram vitaminen bevatten.

Welke soep is het gezondst?

Dat komt allererst doordat de soep met water verdunt is, en dat is ook van toepassing op onder andere de vitamine C.

De groenten zijn schoon gemaakt en afgespoeld met water. Wassen is immers belkangrijk omdat er van alles op de groenten kan zitten, en dat wil je niet eten.

Maar door het afspoelen zijn ook weer vitaminen verdwenen. Want veel vitaminen, onder andere vitamine C, lost op in water.

Natuurlijk, als je de soep helemaal zelf maakt, dan is de soep altijd nog veel gezonder dan de soep uit een pakje, blik, of plastic verpakking.

Maar het kan beter.

Door de soep bijvoorbeeld niet kapot te koken. Laat de groenten en dergelijke niet langer koken dan nodig is.
Gebruikt nooit oudere groenten in soepen, want oudere groenten hebben al veel mineralen en vitaminen verloren.
Haal de soep van het vuur als deze warm is, want door warmte gaan vitaminen en dergelijke verloren.
Warm niet meer soep op dan nodig, dus per portie opwarmen. Overigens nooit vaker opwarmen, want dan is echt al het gezonds er al uit verwarmd.

Overigens maakt het verder niet veel uit welke soep je eet. Een tomatensoep die je vers hebt gemaakt, is niet veel gezonder dan een uiensoep of een groentesoep, of andersom.

Hoe gezond is soep uit blik

Soep uit blik kun je natuurlijk niet vergelijken met zelf gemaakte soep, waarvoor je soms uren in de keuken staat.

En vaak heeft de fabrikant ervoor gezorgd dat het etiket er fraai uitziet, en het maken van het etiket is vaak duurder dan de soep zelf.

Dat op zich zou ons voldoende moeten leren. Het is soep die je rustig een keertje kunt eten, maar wat je niet moet eten omdat je zo graag gezond wilt eten.

Nu is het ook weer niet zo dat het eten van ingeblikte soep schadelijk is, maar echt gezond is het niet.

Dus een keertje eten omdat je haast hebt, is niet erg. Maar maak er geen gewoonte van.

Welke soep uit zak is gezond

Een relatief nieuwe verpakking is de zak, die luchtdicht afgesloten is, en waar de supermarkt doet voorkomen alsof de soep helemaal vers gemaakt is.

In principe is het eigenlijk ingeblikte soep, althans de kwaliteit, die dan weliswaar niet in blik verpakt is, maar in een luchtdicht afgesloten fraaie verpakking.

We moeten er dan nog wel even bij vermelden dat de soep in deze verpakking vaak veel duurder is dan soep uit blik. Maar goed, die fraaie verpakking kost natuurlijk geld.

Het is een makkelijke manier, net als bij ingeblikte soep, om snel een soep op tafel te zetten, en de smaak is best wel in orde. Gemak dient de mens, zullen we maar zeggen.

Nu doet de verpakking voorkomen alsof de smaak net als bij zelf gemaakte soep zijn, en dat de soep ook nog gezond is.

Maar geloof niet alles wat de mooie verpakking je wijs probeert te maken. Het blijft soep die als het ware ingeblikt is, en de soep kan slechts één keer verwarmd worden.

We gaan hier niet muggenziften over de hoeveelheid calorieën die deze verpakte soep bevatten, of de hoeveelheid vet.

Het blijft, net als bij een blik soep, verpakte soep, en het is een gerecht dat kant en klaar is. Dus je mag er niet van verwachten dat de smaak en de gezondheid exact hetzelfde zijn als bij vers gemaakte soep.

Deel ons op social media