Site Overlay
Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep is nog niet zo bekend bij veel mensen, terwijl dat best wel jammer is. Dit is dus anders dan de andere soepen die we met ons allen graag eten. Zoals bijvoorbeeld erwtensoep of tomatensoep. Op de één of andere manier denken we dat je van bloemkool geen soep kunt maken. Of het lijkt ons niet lekker. Maar we eten wel gekookte bloemkool of een bloemkoolsalade.

Bloemkool wordt in de Nederlandse keuken regelmatig gegeten, soms met een sausje, soms zonder in allerlei lekkere gerechten, en dus minder vaak als soep..

Terwijl eigenlijk soep maken van deze zeer veelzijdige groente net zo makkelijk is als een groentesoep maken. En eigenlijk, als je het goed bekijkt, zit er ook nagenoeg geen verschil in. In de groentesoep zitten ook vaak stukjes bloemkool.

Een soort soep dat ook in vele variaties klaar te maken is, en dat een heerlijke variatie is op de andere, vaak wat meer bekende soepen.

Zo kan deze soep bereid worden alleen maar groenten, maar bijvoorbeeld ook met zalm of garnalen.

Of juist een wat hartiger variant van deze soep, met wat spekjes of bacon.

Uiteraard is het ook mogelijk om de soep heel zacht en romig te maken, of juist lekker gevuld. Dit is ook vaak de variant die in je pakjes kunt kopen in de supermarkten. Die geven overigens een smaak dat je niet kunt vergelijken met de smaak als je een soep maakt van verse bloemkool.

Eigenlijk kun je stellen dat deze soep in net zo veel smaken te maken is, dan bijvoorbeeld tomatensoep of groentesoep.

Hieronder volgt een basisrecept van een romige soep, waar uiteraard naar eigen idee nog wat extra ingrediënten aan kunnen worden toegevoegd. De soep is voldoende voor 4 personen.

Recept Bloemkoolsoep

Een heerlijke volle en romige soep

Gang Soep
Keuken Nederlands
Keyword bloemkoolsoep
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 50 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 200 kcal

Ingrediënten

  • 1 Middelgrote bloemkool
  • 1 liter Water
  • 0,25 Liter Melk
  • 1 Eidooier
  • 100 Milliliter Room
  • Nootmuskaat
  • zout en peper naar eigen smaak

Bereiding

  1. Snij de achterkant van de bloemkool weg en verwijder de groene bladeren.

  2. Leg hierna de kool in zijn geheel met de roosjes naar beneden, ongeveer 20 minuten in een ruime bak met koud water met wat zout, zodat deze mooi schoon wordt, en eventueel ongedierte gedood wordt.

    Even goed afspoelen.

  3. Kook hierna de hele bloemkool in een pan met een liter water, en een beetje zout, in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar.

  4. Pureer hierna de bloemkool in de pan met een staafmixer of als deze niet beschikbaar is, wrijf de gaar gekookte bloemkool door een zeef.

  5. Gooi in dat geval het kookvocht niet weg – dit is de basis van de soep.

  6. Voeg de melk bij de bloemkoolpuree, en breng dit samen met het bloemkoolvocht opnieuw aan de kook, op een laag vuur.

  7. Neem een kom en klop hierin de eidooier los met de room.

  8. Voeg enkele eetlepels van de inmiddels goed warm geworden soep toe aan het mengel van de room en de eidooier.

  9. Roer hierna het ei en roommengsel door de soep onder voortdurend roeren, zodat het ei niet kan stollen.

  10. Nu is het zaak de soep niet meer aan de kook te laten komen, maar wel goed warm te laten worden. Dat doen we door blijven roeren.

  11. Breng de bloemkoolsoep verder op smaak met wat nootmuskaat, zout en peper en dien de soep zo warm mogelijk op.

Opmerkingen – Tips

  1. Om deze soep als lunch te gebruiken, is het lekker om er enkele sneetjes getoast brood bij te serveren.
  2. Wie wat meer vulling aan de soep wil geven, voegt er op het laatste moment wat in reepjes gesneden gerookte zalm aan toe, wat Hollandse garnaaltjes, wat blokjes ham of verse kruiden, zoals fijn gesneden peterselie of bladselderij.
  3. En zo kun je iedere keer weer een ander soep met bloemkool maken, en wordt deze soepsoort nooit saai.
  4. Gebruik altijd alleen de bloekoolroosjes, en nooit de stronk. Dat is niet alleen makkelijker om te eten, maar er zitten ook minder harde of taaie stukken in de soep.
  5. Koop ook altijd een bloemkool die mooi wit is, zonder bruine of zwarte plekken,

Verse groente

Natuurlijk is het altijd belangrijk om verse groenten te kopen, bij welke soep dan ook. Daarbij moeten we stellen dat je niet zomaar op de groente-afdeling van de supermarkt de bloemkool en andere ingrediënten moet kopen.

Dat is vanzelfsprekend goedkoper, maar er zijn landen van herkomst waar de kwaliteit van de bloemkool tegen kan vallen.

De bloemkool die je bij een groenteboer koopt, is dan ook in de regel van betere kwaliteit. Weliswaar zien beide bloemkolen er goed uit, maar de smaak en de geur kunnen anders zijn.

Laten we eerlijk zijn, en dan niet alleen om er soep van te koken, de bloemkool van Nederlandse bodem is gewoon het beste. Gebruik deze dus voor de soep, en gebruik alleen een bloemkool die elders vandaan komt als er geen Nederlandse bloemkool beschikbaar is.

Aangezien de Nederlandse telers doorgaand voor aanvoer zorgen, zal dat niet zo snel gebeuren.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.