Hoeveel zout op 1 liter soep? Een vraag die vraag gesteld wordt, want eigenlijk weet niemand dat. Het rare is dat overal gezegd wordt dat we met ons alleen niet zoveel zout moeten gebruiken.
Je kijkt vervolgens een kookprogramma, en ziet daar de koks met zout om zich heen strooien. Die gebruiken juist veel zout.
Maar wat is nu het meeste verstandig. Veel zout gebruiken, of minder zout gebruiken?
[wp_ad_camp_1]
Zout als smaakversterker
De reden dat veel koks veel zout door het eten doen is dat zout werkt als een smaakversterker.
Dus als je veel zout door het eten doet, dan is de smaak doorgaans sterker. Zout wordt zelfs bij zoete gerechten toegevoegd, want door het zout wordt de zoete smaak zelfs sterker.
Om een ander voorbeeldje te nemen, mijn vader voegde vroeger een snuf zout toe als hij koffie ging zetten. En inderdaad was zijn koffie altijd sterker als die van mijn moeder, die zout toevoegen maar onzin vond.
De vraag is of dat zout wel echt nodig is, want in bijvoorbeeld de Aziatische keuken wordt amper zout gebruikt.
En daar komen veel erg smaakvolle gerechten vandaan, bijvoorbeeld diverse sauzen en curry.
Hoeveel zout op 1 liter soep?
Toch kom je er niet omheen om zout toe te voegen, en in de regel wordt 7 tot 8 gram keukenzout toegevoegd aan soep. Dat wil zeggen als je de soep helemaal zelf maakt.
Bij deze 7 tot 8 gram hebben we al rekening gehouden met de bouillonblokjes of de bouillon die vaak in soep gebruikt wordt. En de bouillonblokjes bevatten ook zout, soms wel 50% zout.
Bij veel kant en klare soepen uit de supermarkt zal haast zonder twijfel meer zout worden gebruikt.
Hoe weet ik wat 7 tot 8 gram zout is?
Je kunt de hoeveelheid zout natuurlijk met een keukenweegschaal afmeten, maar er zijn andere methoden.
Een eetlepel zout is dorogaans 15 gram zout, een afgestreken theelepel 2 gram, en een theelepel met een bultje 3,5 tot 4 gram.
[wp_ad_camp_1]