Hoe weet je of soep bedorven is? Er zijn een paar belangrijke zintuigen die je daarvoor moet gebruiken, want het is niet altijd even duidelijk of de soep bedorven is of niet.
Laten we voorop stellen dat als je het niet vertrouwd, en dus niet helemaal zeker weet of de soep bedorven is, je het zekere voor het onzekere moet nemen.
Vertrouw je het niet, gooi de soep gewoon weg. Het is het niet waard om er goed ziek van te worden, want dat kan als je bedorven soep gaat eten.
En laten we het voorzichtig zeggen, van het eten van bedorven levensmiddelen kun je echt goed ziek worden, dus nogmaals het risico niet nemen.
[wp_ad_camp_1]
Hoe weet je of soep bedorven is?
Soms kun je het gewoon aan de soep zien, omdat de soep geschift is, en stukjes boven op drijven, of er schimmel op de soep drijft.
De soep is in dat geval buiten de koelkast bewaard, of veel meer dan twee dagen in de koelkast bewaard. Het is nu overduidelijk dat je de soep niet meer moet eten.
Maar meestal is het niet zo overduidelijk, en toch heb je alleen je geur en je ogen om te bepalen of de soep nog goed is.
Wat vaker voorkomt, en sneller kan gebeuren, is dat de soep zuur wordt.
Je ruikt dan een zure of weeïge geur aan de soep, hoewel je aan de buitenkant niet wat hoeft te zien.
Soms zie je ook dat de soep wat begint te schiften, of dat er stukjes op de bovenkant drijven. Als je dan een vreemde of zurige geur ruikt, de soep weggooien. Let wel, het alleen schiften is misschien smerig en ziet er vies uit, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat de soep bedorven is.
Soms zie je een ander fenomeen, en dat is de kleur die aan het veranderen is. Verandering van kleur is natuurlijk nooit goed, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat de soep bedorven is.
Vooral kippensoep kan soms grijs worden, en dan met name het vlees in de soep. Vlees dat grijs wordt is nagenoeg altijd een teken dat het weggegooid moet worden omdat het bedorven is.
[wp_ad_camp_3]
Hoe kan soep gaan schiften?
In veel soepen worden melkproducten gebruikt, zoals kaas, slagroom, of crème fraîche. Soms worden eieren gebruikt of andere producten die kunnen gaan schiften.
Vaak heeft het schiften te maken met een verschil in temperatuur. Bijvoorbeeld een warme soep waar koude room aan toe wordt gevoegd.
Het schiften hoeft geen vorm van bederven te zijn.
Schiften kan meteen gebeuren, maar kan ook plaatsvinden nadat de soep bijvoorbeeld in de vriezer bewaard is.
Het ziet er niet lekker uit, maar veranderd normaal gesproken de smaak van de soep niet. En vaak kun je door de soep goed te roeren, het schiften beduidend verminderen.
Het komt vaak voor als soep uit de vriezer bij kamertemperatuur ontdooit wordt. Laat je de soep in de koelkast ontdooien heb je minder last van schiften.
Wat er aan doen dat de soep niet zuur wordt
Als soep gemaakt wordt, wordt soep normaal gesproken gekookt. Daardoor gaat een groot deel van de bacteriën dood, maar niet alles.
Daardoor kunnen er sporen in de soep terecht komen, waar je niets tegen kunt doen.
Het enige wat je er tegen kunt doen, is de soep sneller laten afkoelen om de soep te bewaren.
Laat je de soep bijvoorbeeld lang op het aanrecht staan om af te koelen, kunnen deze sporen zich ontwikkelen. Na verloop van tijd gaat de soep zuur ruiken en is bedorven.
Laat de soep na het eten dus zo snel mogelijk afkoelen, en bewaar de overgebleven soep in een afgesloten bakje in de koelkast.
[wp_ad_camp_1]