Hoe komt het dat soep zuur wordt? Dat is erg vervelend als dit gebeurt, en het heeft ermee te maken dat niet alle bacteriën gedood worden bij het verhitten van de soep. De bacteriën vormen sporen.
Als de soep afkoelt, meestal als de soep op het aanrecht staat af te koelen omdat de soep nog te warm is om in de koelkast te zetten, of in te vriezen, ontwikkelen deze sporen zich tot bacteriën. Ze vermenigvuldigen zich snel, en daardoor kan de soep bederven.
Simpel niet langzaam laten afkoelen op het aanrecht, is de oplossing.
[wp_ad_camp_1]
Het onweer is in de soep geslagen
Vroeger, en dat is nog niet eens zo lang geleden, dacht men dat bij erg warm weer, of tijdens een onweersbui. De soep kon bederven.
Het was de god Donar die hier voor gezorgd had. Waarschijnlijk had hij een hekel aan soep.
Inmiddels weten we natuurlijk dat het niets met Donar te doen had, maar het kan wel met die onweersbui te maken hebben.
Bij een lage drukgebied kookt soep al bij een lagere temperatuur. Er kunnen makkelijker sporen in de soep komen, en zo kan een broeihaard voor bacteriën ontstaan.
Datzelfde is van toepassing bij warm en broeierig weer. De soep kan dus inderdaad sneller zuur worden en bederven.
De soep snel laten afkoelen
Het zuur worden van soep kun je voorkomen door de soep sneller te laten afkoelen, en dit vooral niet langzaam te doen op het aanrecht of fornuis.
Als de soep in ongeveer 2 uur afkoelt tot een graad of tien, en vervolgens de soep in de koelkast verder te laten afkoelen, of zelfs in te vriezen, is de kans dat de soep zuur wordt een stuk kleiner.
Meteen in kleinere porties verdelen
Verdeel de soep meteen na het eten in kleinere porties, bijvoorbeeld in plastic bakjes of potjes, en roer regelmatig met een schone lepel de soep om.
Zo kan de soep sneller afkoelen dan in die grote en nog steeds warme pan, en door het roeren wordt het afkoelproces nog meer versneld.
[wp_ad_camp_1]